Welcome to Our Website

“Geçmiş Bugündür: 12 Eylül 1980 Darbesi ve Bellek Aktivizmi” İzmir’de

İzmir’de Art Venue İzmir ve Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi ortaklığıyla ‘Geçmiş Bugündür: 12 Eylül 1980 Darbesi ve Bellek Aktivizmi’ etkinliği “Geçmiş, Şimdi ve Gelecek” başlıklı son oturumunda da toplumun belleğinde yer eden bu karanlık dönemi hatırlamak, sorgulamak ve kolektif belleğin yeniden inşasına katkıda bulunmak amacını taşıyor.

Art Venue İzmir ve Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi ortaklığıyla 16 Eylül’de başlayan ve yarın “12 Eylül: Geçmiş, Şimdi ve Gelecek” başlıklı son oturumunun yapılması planlanan ‘Geçmiş Bugündür: 12 Eylül 1980 Darbesi ve Bellek Aktivizmi’ etkinliği, yarın Alsancak’ta bulunan Art Venue İzmir’de düzenlenecek.

“İşkence Raporu” ilk kez İzmir’de kamuoyu ile paylaşıldı

16 Eylül’de yapılan ilk oturumda, Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi direktörleri, “Bellek Aktivizmi Olarak İnsan Hakları Arşivi: Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi” başlığı altında sözlü tarih, dava dosyaları, bellek nesneleri ve adalet arayışı koleksiyonları çerçevesinde yeni bilgi üretimlerini ve insan hakları savunuculuğunu tartışıldı.

İkinci oturumda, Bellek Müzesi’nin işkence haritası veri tabanına dayanarak hazırlanan “İşkence Raporu” ilk kez İzmir’de kamuoyu ile paylaşıldı, Müze Hukuk Çalışmaları Direktörü Av. Hülya Deveci tarafından sunuldu.

12 Eylül’den önce ve sonra İzmir

17 Eylül’de yapılan ilk oturumda, “12 Eylül ve Kadınların Belleği” başlığı altında, 12 Eylül’ün kadınların mücadelesi ve tanıklıkları olmadan neden eksik bir anlatım olacağını tartışıldı. Bellek çalışmaları açısından kadınların perspektifinin önemi bu oturumda masaya yatırıldı.

İkinci oturumda, “İzmir’in 12 Eylül’ü” başlığıyla, darbe öncesi ve sonrası İzmir’in sosyal ve siyasal belleği ele alındı. Tariş direnişi ve Sümerbank gibi tarihi olaylar, bu sürece tanıklık eden kişilerin anlatılarıyla birlikte dinleyicilerin aktif katılımıyla derinlemesine tartışıldı.


18 Eylül’de yapılacak “12 Eylül: Geçmiş, Şimdi ve Gelecek” başlıklı son oturumda, 12 Eylül 1980 Darbesi’nin toplumsal ve psikolojik etkileri, bugünkü kutuplaşmış ortamımıza yansıyan izleri tartışılacak. Moderatörlüğünü Ferhat Kentel’in yapacağı oturumda, Orhan Gazi Ertekin, Senih Özay, Talat Ulusoy ve Eylem Delikanlı konuşma yapacak.

Çocukların 12 Eylül belleği ve “Çocuklarız Bir Aradayız İnisiyatifi”nin bu süreçteki tecrübeleri de bu oturuma katkı sağlayacak.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir